Baarmoederfoto
Baarmoederfoto
Een baarmoederfoto of hysterosalpingogram (HSG) is een röntgenfoto van de baarmoeder en de eileiders. Doel van dit vruchtbaarheidsonderzoek is om een eventuele afsluiting, of andere afwijkingen, van uw eileiders op te sporen.
Als u een afwijking aan de eileider hebt, kunt u hierdoor minder vruchtbaar zijn. Als de eileiders geheel of gedeeltelijk afgesloten zijn, kunnen eicel en zaadcel elkaar niet of veel moeilijker bereiken. Daarom willen we eventuele afwijkingen in de eileider graag opsporen. Met behulp van microchirurgie is bij afwijkingen van de eileiders soms een succesvolle behandeling mogelijk.
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Na de afspraak met uw behandelend arts krijgt u een formulier en een retourenvelop mee van de receptie van de polikliniek. Op de eerste dag van uw menstruatie stuurt u dit formulier terug naar de polikliniek. Wij plannen het onderzoek dan in. U krijgt van ons een bericht over de dag en het tijdstip van uw afspraak. Meestal wordt de baarmoederfoto binnen twee weken na het begin van uw menstruatie gemaakt.
Zwangerschap voorkomen
Het is belangrijk dat u niet zwanger bent op het moment dat de baarmoederfoto wordt gemaakt. De röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het embryo. Neemt u dus voorzorgsmaatregelen om een zwangerschap te voorkomen.
Vervoer
Omdat het onderzoek onaangenaam kan zijn, raden wij u aan iemand mee te nemen die u na het onderzoek naar huis kan begeleiden.
Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij afdeling radiologie (receptie 19).
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Het maken van een baarmoederfoto duurt ongeveer twintig minuten. Gaat u vooraf naar het toilet om uw blaas te legen.
In de röntgenkamer gaat u op een behandeltafel liggen, met uw benen in beensteunen. Uw arts brengt een eendenbek (speculum) aan in uw vagina en brengt daarna jodium aan op de baarmoedermond. Vervolgens plaatst de arts een slangetje met een ‘cupje’ of ballonnetje op de baarmoedermond, dat wordt vastgezogen. Via het slangetje wordt er contrastvloeistof in de baarmoederholte gespoten. Dit is nodig om een duidelijke röntgenfoto te krijgen. Het vastzuigen van het cupje en het inspuiten van de contrastvloeistof kan een onaangenaam gevoel geven.
De contrastvloeistof maakt de baarmoeder en de eileiders zichtbaar. U kunt met de arts meekijken op een beeldscherm en de grootte en de vorm van de baarmoederholte zien. Uw arts controleert onder andere of de eileiders ‘open’ zijn en of eicellen en zaadcellen vrije doorgang hebben.
Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof en als deze zich heeft verspreid in de baarmoederholte en de eileiders, worden de röntgenfoto’s gemaakt. Dit doet geen pijn. De vloeistof is onschadelijk en wordt door het lichaam afgevoerd.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wij adviseren u de eerste dag na het maken van de baarmoederfoto maandverband te gebruiken. De jodium die is gebruikt kan namelijk vlekken in uw kleding veroorzaken.
Uw behandelend arts zal u misschien een recept meegeven voor een antibioticakuur. Doel hiervan is om een infectie te voorkomen.
Wij raden u aan om in de cyclus, waarin het onderzoek plaatsvindt, een zwangerschap te voorkomen.
Wanneer contact opnemen?
De eerste vijf dagen na het onderzoek meet u tweemaal per dag uw temperatuur. Is uw temperatuur hoger dan 38° C, dan heeft u misschien een infectie. Neemt u dan direct contact op met de polikliniek vruchtbaarheid. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend vraagt u naar de dienstdoende arts gynaecologie.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.
Polikliniek Voortplantingsgeneeskunde
Het maken van afspraken kan op werkdagen van 08.00 - 16.00 uur.
Spoedgevallen
Telefoonnummer 088 75 555 55
Overdag vragen naar sein 71608 (verpleegkundige IVF-behandelcentrum).
’s Avonds en ’s nachts vragen naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
E-consult
Bent u al patiënt in het UMC Utrecht en wilt u een medisch inhoudelijke vraag stellen? Log dan met uw DigiD in bij het patiëntportaal om een e-consult aan te vragen met één van onze artsen/uw behandelend arts. Via een e-consult kunt u direct een vraag stellen aan uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor hoeft te bellen of naar het UMC Utrecht hoeft te komen. U krijgt binnen 3 werkdagen antwoord op uw vraag.
Verpleegkundig spreekuur
T: 088 75 564 53
Werkdagen 8.15 – 10.00 uur en 14.30 – 16.00 uur
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek gynaecologie.
Samenwerking met Bergman Clinics
UMC Utrecht gynaecologen zien nieuwe patiënten met gynaecologische klachten voor onderzoek en eventuele behandelingen in Bergman Clinics. Zowel UMC Utrecht als Bergman Clinics streven naar ‘Juiste zorg op de Juiste plek’ en kwalitatief hoogstaande gynaecologische zorg met korte toegangstijden. Op die manier maakt het UMC Utrecht ruimte voor de huidige en vooral toekomstige patiënten die meer specialistische zorg nodig hebben of voor patiënten met een complexe achtergrond.